Det förekommer cookies på angelicablick.se. Genom att fortsätta läsa på angelicablick.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

 • Categories
 • ABOUT
 • Archive
 • 01:36 | February 5, 2013

  Q/A – Lionproject

  Q/A

  Här kommer lite svar på era frågor!
  Jag vill dock uppmana ALLA som har frågor, funderingar eller några tankar/åsikter om detta att läsa på
  om exakt om vad projektet går ut på HÄR och HÄR! Båda länkarna. De är dessa organisationer som vi jobbade med och som vi även bokade igenom.

  1.Genom vilket företag bokade du resan och vad kostade det? :)

  svar: Vi bokade våran resa genom GoXplore.se!
  Hur mycket det kostar varierar jättemycket beroende på hur länge man vill/kan vara på projektet. Vi valde 2 vecker eftersom x tyvärr inte kunde ta ledigt längre från sitt jobb och då ligger priset på 13.290 kr + flybiljett ! Man kan självklart vara längre men då blir priserna högre :) HÄR är en direktlänk till info om priserna!

  2.Hejsan!
  Hur kan man själv göra en sån här resa? Och hur gjorde du för att komma iväg på detta, kan vem som helst åka på en volontärresa? Väldigt fina bilder!

  Svar: Hej där!
  Alla som vill kan ochfår göra en sån här resa! Det finns lite olika kriterier på ålder vet jag på vissa av projekten, samt att man ska ha god kunskap i Engelska. Man får inte ha någon prick i brottsregistret heller. – men annars så får vem som helst göra en sån här resa!

  3.Var det smidigt att boka/kontakta organisationen? fick ni mycket information innan själva resan? hur bor ni? det är volentärsarbete va, så man tjänar inget?
  Detta är ungefär min dröm att få göra efter studenten så berätta gärna lite mer än mycket. haha!!

  svar: Ja, jättesmidigt! Jag är verkligen jättenöjd med att ha bokat min resa via GoXplore! Har en bekant som bokat via dom förra året och hon var med supernöjd :) Hon tipsade oss!
  Jag hade bra kontakt med dom på GoXplore innan vi åkte och de svarade på alla mina frågor jag hade! Allt gick smidigt och bra. Under själva resan och volontärjobbet så bor man på en lodge som heter Adventure lodge som är som ett slags hotell, fast ändå inte. Alla som volontärjobbar på de olika projekten bor på samma ställe :) vilket är jättetrevligt!
  Ja, precis! Som volontärarbetare så tjänar man inga pengar på att jobba – men man får SÅ mycket annat tillbaka! Erfarenhet, nya vänner, värme och tacksamhet.
  Vad roligt att du vill göra detta! Jag tycker VERKLIGEN att du ska det :) Kram

  4.Hej!
  Om någon månad åker även jag till Zimbabwe, ska jobba både på Lion breeding och i Vic Falls i samanlagt 6 veckor.
  Tänkte fråga lite om trippen till Zambia, om den ingick eller om ni fick betala extra för att åka dit?
  Undar även om det finns några lejonungar på lion breeding projektet nu eller om du möjligtvis vet om någon väntar? Man är ju lite nyfiken nu när man själv snart ska åka!
  Jätte bra blogg, längtar bara mer och mer att åka när man ser alla fina bilder!

  Svar: Hej!
  Åh ska du? Du kommer få det underbart!
  Trippen till Zambia ingår inte – utan den kostnaden får man stå för själv! Dessa olika projekt jobbar tillsammans så det kostar inget extra att få komma dit, utan de som kostar är att du måste betala visum fram och tillbaka ( vilket blir ca 50-60 dollar sammanlagt ) samt taxi till gränsen. Fråga dom som jobbar på projektet med så att det är ok att åka dit :)
  Just nu har dom inga små cubs, utan de minsta är 11 månader och är rätt “stora”! Inga väntar några babys just nu, men som sagt – I Zambia finns det. Tack så jätemycket! Du kommer ha det helt fantastiskt! Kram

  5.Hello Angelica!
  I’ve considered going on a trip like this after finishing my gymnasium, and now when i’ve heard and seen pictures about it from you, I just want it even more, so thank you!
  My question is, if it is possible to work most of the days with the children – just like you did, and then ”just” a couple of days with the lions?
  Love from Denmark

  Svar: Hi there! You should! I think you will love it :)
  Yes ofc! You can choose “Comunity Service” instead of the Lion breeding program.
  You will then work more with the orphanage, schools, old people and gardening :) Next time I’ll go I will choose Comunity Service fort two weeks and then Lion breeding for two weeks.
  LOVE

  6.Gör ni någon skillnad eller är det mest en upplevelse?Kram
  Cornelia

  Svar: Vi gör absolut skillnad! De är dom väldigt tydliga med när de beättar om projektet. Jag tänkte med lite att ” Ja, jag förstår att vi kommer hjälpa till – men hjälper det verkligen SÅ MYCKET att vi är där?” och ja, det gör de. Våra pengar som vi bokar våran resa med går till lejonprojektet som bidrar till att de blir lättare för orginisationen att kunna hjälpa lejonen.
  När man är där så hjälper man som ett team med ALLT. Kram

  7.Hej! Hur mycket kostade resan? Flyg, boende m.m. och får ni pengar när ni jobbar och isf hur mycket? Vad gör ni m.m och jag undrar egentligen allt :) Vill väldigt gärna också göra detta! Kram

  Svar: Hej! Som sagt, själva kostnaden för 2 veckor är 13.290 kr och då bor man på lodgen tillsammans med alla andra volontärer! Flygkostnader kan ju skilja sig jätte mycket från gång till gång :) Man får ligga på hugget och se till att få tag i en billig flygbiljett! Man får inga pengar när man jobbar som volontär.
  Exakt vad vi gör, vad projektet går ut på och hur en vanlig dag kan se ut kan du läsa om HÄR. Samt mer om lejonsituationen och vad vi jobbar med på Lion Alert, HÄR. Kram

  9.Hej Angelica!
  Jag undrar om du känner nu på resan att du gör ”någon skillnad”? Jag vet att du skrev förut att du alltid har velat göra en insats för de mindre lyckligt lottade i världen, och nu undrar jag om denna resa blev som förväntat?
  Jag är jätte intresserad av att göra en liknande resa men har hört lite olika historier från de som har varit iväg (det blev inte riktigt som dom hade tänkt sig). Därför vill jag hitta en organisation som man kommer trivas med och som känns seriös! Därför undrar jag om du är nöjd med ditt val? :)
  Ha det så bra! Kram

  Svar: Hejsan!
  Jag känner verkligen att jag bidragit med att göra skillnad! Utan oss volontärer så skulle t.ex projektet inte få några pengar som på så vis kan hjälpa orginisationen framåt och att kunna utvidga sig – och på så sätt kunna hjälpa lejonen ännu mer och även fler lejon!
  På plats är man ett team som hjälper till med allt. Såsom att hålla lejonen friska från sjukdomar, meat prepp, sammanföra dem till en flock som gör att de sedan kan leva helt i det vilda, vi går även på jakt där vi letar efter fällor som jägare lagt ut för att döda lejonen samt mycket mer. Utan dessa orginisationer hade det troligtvis inte funnits några lejon vid detta tillfälle. Iallafall inte många! På bara några år har antalet lejon sjunkit med 85%! Från 200 000 till närmare 20.000 – vilket är skrämmande! Det är jägare som jagar lejonen för dess skinn som bl.a gjort att antalet lejon sjunkit så drastiskt. Vilket är förjävligt!
  Jag är jättenöjd med den orginisationen som jag åkte med och genom GoXplore som vi bokade genom. Alla var seriösa och svarade på alla frågetecken som vi hade! Ta hand om dig! Kram

  10.Hej Angelica!
  Jag undrar vart ni bor under dessa veckor ni är borta? Bor ni på ett gemensamt ställe med andra volontärer?
  Har ni under hela resan vistats inom samma område eller har ni åkt runt på olika ställen och då fått byta boende?
  Tack för en bra och inspererande blogg kram

  Svar: Hej hej!
  Man bor tillsammans på en lodge som heter Adventure lodge! Där bor även resterande volontärer för alla olika projekt vilket gör att man kommer nära alla som bor där. Andra människor såsom backpackers osv kan också bo där. Man bor på samma ställe under hela vistelsen :) Lodgen är fin och hemmavänlig. Den är mysig att bo på! Tack så mycket! Kram

  11.Hej Angelica! Tack för en inspirerande blogg med härliga outfits och bilder :)
  Hur ser en vanlig dag ut som volontär arbetare? Och vad är det bästa respektive sämsta med resan/volontärarbetet?
  Hur långt i förväg bokade du resan och hur gjorde du? Hur är de andra som åker på resan, umgås ni mycket efter ”jobbet”? Och slutligen undrar jag om du kan ge något tips till de som är sugna på att volontärarbeta?

  Svar: Hej där! Tackar så mycket :) Glad jag blir!
  En vanlig dag så jobbar man mellan 06.20 – 18.00 med två timmars ledighet mitt på dagen.
  Under dagen jobbar man med allt som har med projektet att göra – Varje dag är sig olik!
  Man får ett slags schema under morgonen som man går igenom under frukosten. Det kan vara allt från att iakta lejonen och deras beteende ( t.ex vem utav lejonen är mest dominant? promenerar dom mycket och jagar gärna, eller ligger de mer på latsidan just idag? och mycket mer) till att förbereda mat till dom. Det bästa med resan är allt! Människorna, hela projektet, upplägget. Det sämsta är att det finns jävliga människor som dödar lejonen för deras skinn!
  Vi bokade våran resa rätt sent, men allt gick toppen ändå :) Det ända var att de var på håret att alla våra papper kom in i tid innan vi skulle åka. Så jag hade nog bokat lite mer i förväg !
  De andra som vi jobbade med var supertrevliga! Dvs de andra volontärerna. De var killar och tjejer från hela världen som var där. Eftersom man bor ihop på samma ställe så äter man alltid middag ihop och sitter gärna på kvällarna och snackar. Mycket trevligt!
  Ett tips är att välja ett volontärjobb som man verkligen, verkligen vill göra! Det finns så många olika sätt att hjälpa till på!

  12.Hur många dagar fick du vara på barnhemmet? Hur många volontärer var det som jobbade där nu och från vilket/vilka länder?

  Svar: Eftersom vi inte valde Comunity Service så utan Lion breeding så får man besöka barnhemmet varje lördag – Men man kan alltid be om att få åka dit mer om man vill ( vilket vi gjorde!). Vi var runt 14-10 pers under våran tid där :) De var folk från Australien, Kanada, Amerika, Israel och Norge i våran grupp.

  13.Först och främst undrar jag hur allt började, hur kom du på ideen att åka ner dit för att volontära?
  Sedan så undrar jag var du bokade och, om man får fråga, hur mycket det kostade ungefär. Eller alltså var det väldigt dyrt? Sedan, varför just just detta ställe, vad var det som gjorde att du föll för just det? Kram!

  Svar: Som sagt så var det en bekant till mig som gjore detta förra året och ända sen dess har jag velat göra just detta. Jag har sen jag varit liten velat göra något för att hjälpa världen, men sen förra året har just detta varit något som jag tänkt mycket på. Vi bokade som sagt via GoXplore och att leva där är inte alls dyrt. I själva paketpriset ingår boende, frukost,lunch och middag! Så man behöver bara extra om man vill t.ex vill göra saker på sin lediga tid eller någon gång gå ut och äta. Det står på sidan att man borde ha med sig ca 1000 kr / vecka.
  Vi valde detta ställa just för att våran bekanta vän sa så goda saker om de :) Kram

  14.Are the lions released in the wild afterwards?

  Answer: Yes they are! After they have grown up in a safe invironment from the hunters, learnt how to hunt and gathered into a liongroup – they are released into the wild! Every lion need a pack to be a part of to be able to live. They also need to learn how to hunt and that lays in their natural instinct to do. The Lions we “work” with are not tamed, they have their instinct and are wild lions. Read more HERE!

  15.Är du lika mycket med barnen som med lejonen?

  Svar: Nej, de var vi inte. Det beror på vilket projekt som man väljer! Om man väljer Comunity service så jobbar man mer med barnen och får vara med en liten del med lejonen och tvärtom om man väljer Lion breedingen!

  16.Vad är det ni gör med lejonen? Kan inte dom leva fritt? Hur tama är dem?Sjukt fina Bilder du har fått!

  Svar: Allt som dom gör i det fria – dvs går med dom, ser på hur deras instinkter på att jaga tar över, bevakar deras beteende, ger dem mat, ser till att de får vitaminer och att dom inte blir sjuka. De KAN leva fritt – Men varför dom inte gör de, är för att bl.a skydda dom mot jägare.
  Vi tar hand om dem tills dom är mogna nog att ta hand om sig själva och då släpps dom ut i det fria! Läs mer om exakt hur det går tillväga HÄR! Lejonen är inte alls tama – utan de har som sagt sina naturliga instinkter på att jaga och har inte blivit tämjda på något sätt. Tack!

  17.Först av allt vill jag bara tacka för en riktigt bra blogg med jätte bra inspirations bilder. Tycker det är bra att du gör roliga och inspirerade inlägg varje dag.
  Min fråga är: Är det okej att visa så mycket hud? I Kenya, där jag bor just nu, skriker människor till en att sluta gå naken om man har shorts och gör dem inte det så känner man sig väldigt respektlös inför the locals om man inte klär sig i kläder som täcker knäna.
  Vad tycker dem om kläder och finns det några s k ”klädregler”? En fantastisk resa du gjort! Avundsjuk till max.

  Svar: Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir!
  När de kommer till kläderna så har vi varken hört eller fått någo info om att man absolut inte får visa benen/armarna. De som jobbar här ( vare sig de är från Zimbabwe eller andra länder) har shorts och linnen på sig. Så några “klädregler” har jag varken hört talas om eller sett. Någon utav er där ute som vet något om de?
  Dock så klädde jag mig – som på mina outfitsbilder – endast när vi var inne i våran lodge och dess inhängnad, förutom en utav kvällarna när jag hade en vit tshirt och svart kjol. Annars brukade jag alltid ( om vi skulle utanför våran inhängnad ) sätta på mig en långkjol samt en tunnare sjal över axlarna om vi t.ex skulle till OK för att handla mat. Ja, denna resa har varit HELT fantastisk! :)

  //To read in English, use google translate HERE.


  15 kommentarer  15 kommentarer om “Q/A – Lionproject”

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Jag accepterar villkoren som finns här

  • Låter så himla häftigt!

   Reply
  • åååh härligt :D

   Reply
  • Hej tack för en så underbar blogg!! Jag undrar killen som du åkte med är ni vänner eller är ni tillsammans ? Kram!

   Reply
  • Hej Angelica :) Du verkar haft en helt grym resa och du har fått mig att bli jätte intresserad, så jag har bokat en resa till vic falls i maj i en månad. Ser fram emot det något extremt! Men började undra lite kring lejonen, eller ja då du skrev att ingen av honorna var dräktiga och sen att dem ni var ute på lion walks med var väl ganska gamla och skulle väl snart inte vara bland människor på det sättet längre? Min fråga var väl egentligen om du tror/vet om det kommer finnas lejon i maj som man kan hantera på det sättet du har gjort under din resa nu? :)
   Grym blogg btw! Kram

   Reply
  • Hej Angelica! Har varit så himla kul att följa din resa eftersom jag själv var där för lite mer än ett år sedan. När jag åkte var Sengwa och Savuti så små, bara fyra månader men de växer så fort! :) Hoppas du lägger upp mer bilder!

   Tänkte bara kommentera en grej, som verkar framgå lite fel i dina svar. Du är säkert medveten om det men tänkte bara för de som läser. Lejonen på projektet släpps inte ut i det vilda!

   Lion Encounter Victoria Falls är en del av Lion Alerts fyrstegsprogram för återinföring av lejon i det vilda. Detta projekt vi båda varit på är steg ett, den delen med turister och besökare som (tyvärr) behövs för att finansiera programmet. Lejonen vi går med etc är lejon som inte är födda i det vilda, de kan aldrig släppas ut eftersom de är vana vid människor och skulle innebära en fara både för människor och sig själva (söka sig till människor > tjuvjägare etc). Men de har ju det så mycket bättre än andra lejon i fångenskap eftersom de får gå helt fria på dagarna och deras naturliga instinkter uppmuntras, de får jaga etc!

   När lejonen är 18 månader får de inte gå med turister längre eftersom de är så stora (undantag ibland) och när de är redo flyttas de till steg 2 i programmet. Där bryts all mänsklig kontakt. De får bo ett stort hägn med bytesdjur och öva på att vara vilda lejon. I steg 3 flyttas flocken till ett större hägn, nu även med konkurrerande rovdjur. Ungarna som föds i steg 3 av den ursprungliga flocken, det är dem som släpps ut i det vilda när de är redo! Då har dem växt upp under nästan helt vilda förhållanden och lärt sig allt de behöver. Och lejonen från projektet får ju ett så underbart liv jämfört med de flesta lejon i fångenskap, eftersom de får leva i princip helt vilt! Så himla bra och seriöst projekt!

   Har också svarat på frågor om volontärprojektet på min blogg, beskrivit en vanlig dag etc. Har en hel kategori här http://idavendela.blogg.se/category/zimbabwe.html

   Fortsätt gärna lägga upp bilder, så himla kul att se!! Kram

   Reply
  • Vilka bra frågor och svar :-)

   Reply
  • Fan vilken resa. Man vill ju bara krama om dig för du är så jävla underbar Angelica. Vilket hjärta du har! Åhh helt klart bästa bloggaren som finns där ute!!!

   Reply
  • Hi! I was wondering what kind of a camera do you use? And did you ever feel uncomfortable or like you were in danger while being in Africa? P.s. I’m so glad I found you blog (yesterday) – this is the best blog I’ve ever found xx

   Reply
  • Alltså jag tycker sådana här “volontärresor” som är över några veckor är ett stort skämt. Det är precis lika mycket semester som en vanlig resa eftersom man jobbar för eget välmåendes skull. Man åker iväg och arbetar för att känna att man hjälper till, får erfarenheter att skriva i cv:t samt få in lite värme och turistande samtidigt. Något resebolagen snappat upp och säljer “volontärarbete” som vanliga resor. Sanningen är att man inte hjälper till såsom volontärhjälp egentligen menar, precis som vilken turist som helst hjälper pengarna du bidrar med, men att arbeta 2 veckor gör ingen skillnad för de barn/lejon som hela tiden måste möta nya människor och får således ingen stabilitet i livet. De som FAKTISKT hjälper till är de människor som arbetar på barnhemmet/lejoncentrumet i åratal eller minst 6 månader, och de får LÖN för sitt arbete eller är alternativt riktiga volontärarbetare. Att du stannade till i London för att shoppa efter volontärarbetet bara understryker faktumet att du haft en semester, ingenting psykiskt jobbigt har egentligen behövts ta itu med eftersom du kan ägna slutet av semestern till ytlig konsumption.
   Jag säger inte att du gör fel som åker, visst kanske det är bättre än att lägga sig i en solstol i Thailand som alla andra svenskar, men att tro att man gör en direkt skillnad är ren lögn och att tro att du gör det för andra är den största lögnen av alla; du gör det för din egen skull.
   Intressant artikel om ämnet: http://www.kyrkanstidning.se:8080/nyhet/att-krama-barn-en-manad-gor-ingen-skillnad-kritik-mot-volontarresor

   Reply
  • Hej! Har varit jättekul att följa din resa verkligen! Har spanat in GoXplore lite och funderar på att åka på projeket Lion Breeding. Tycker dock det verkar lite konstigt eftersom det kostar mer än Vic Falls, att man när man är där skulle få välja att vara med på Lion Breeding istället? Alltså förstår att man kan välja olika inriktningar och sådär, men ah så om du förstår min fråga; blir Vic Falls samma som Lion Breeding om man väljer lejoninriktningen?
   Kram!

   Reply
  • HAHAH, seriöst, hur kan du säga att lejonen “inte är tämda” då volontärerna sitter på huk brevid dem och klappar dem. Tror du på fullaste allvar Angelica att du skulle kunna gå fram till vuxna lejon i det vilda och göra samma sak? Okej…..

   Reply
  • angelica har rätt som hon säger, dem är inte tämjda! att människor kan sitta på huk bredvid dem som du beskriver beror på att de är födda och uppväxta med människor. idavendela berättar högre upp bland kommentarerna hur de bryter den mänskliga kontakten när man flyttar upp djuren i stegen. tämjda lejon är sånna man ser på cirkus! dessa djur är alltså inte tämjda, de är vana, big difference. http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4mjning där kan du kolla vad tämjning är om du tvekar på mitt svar!

   Reply
  • Tack för Infon!! Vad skulle du säga hela priset gick på totalt för er? Är de bästa tiden att åka under den svenska vintern ??
   Kram

   Reply
  • I have always wanted to go on the exactly same volunteering porgram as you were on with the lions, also near the Victoria Falls. That’s why it was so great to read your blog and see how everything works! But unfortunately I’m just not old enought to go yet ;(
   You are also a great role model for girls because this inspires them (and me) and makes us want to go out there and help those who need help!

   Through which organisation did you go?

   Reply
  • Hej! “klädregler” finns i Zimbabwe men inte just i området kring Victoria fallen där det är mycket turister där går det bra att ha korta shorts/kjolar etc. Jag har varit i Zimbabwe flera gånger eftersom min sambo kommer därifrån, hans familj kommer från Norton strax utanför huvudstaden och det är inte ok med för korta kjolar/shorts. Över knäna ska det vara helst. Inte magtröjor heller, däremot har de inga problem med urringat vad jag har märkt :) De är inte alla som har jeans etc heller för det är för tajt och visar upp ens kurvor för mycket! Men som sagt i Victoria Fallen är det andra regler!

   Reply